FANDOM


Pikku Myy
138 112203 pikku-myy
Laji Mymmeli
Sukupuoli Nainen
Hiusten väri Punainen (1977)
Oranssi (1990)
Silmien väri Vihreät
Asuinpaikka Muumilaakso
Sukulaiset Mymmeli (äiti)
Mymmelin tytär (isosisko)
Nuuskamuikkunen
Monet muut sisaret
Kyvyt Piiloutuminen
Suostuttelutaidot
Esittäjä(t) Elina Salo
Karolina Blom (2017-dubbaus)
Outi Alanen (1977-animaatiosarja)
Ensiesiintyminen Muumipapan urotyöt (1950)

Pikku Myy on Tove Janssonin luoma mymmelihahmo, joka tunnetaan hänen pienestä koostaan ja suorista sanoistaan. Hän saa usein tahtonsa läpi päättäväisen luonteensa ansiosta. Pikku Myy asuu usein kesäaikaan Muumitalossa ja talvisin kotonaan isosiskonsa kanssa.

Nimen alkuperä Muokkaa

Nimi Myy (My) johtuu kreikkalaisen kirjaimen nimestä myy (μ). Sitä ehdotti hahmon nimeksi Tove Janssonin eno, matematiikan lehtori Harald Hammarsten sillä perusteella, että tämä kirjain muistuttaa ylös­alaisin käännettyä "tikku­ihmistä", ja lisäksi Tuu-Tikki sitä käytettiin aikoinaan mikronin eli metrin miljoonas­osan tunnuksena (nykyisin tämän yksikön nimenä tosin on mikrometri ja tunnuksena μm). Täten nimen Nipsu, Myy ja Nuuskamuikkunen voitiin katsoa tarkoittavan "pienintä, mitä on olemassa." Pikku Myy onkin muumilaakson hahmoista pienin.

Pikku Myy Muumi-teoksissa Muokkaa

Ensimmäisissä Muumi-teoksissa Pikku Myy kuvataan mikroskooppisen pienenä ollessaan vastasyntynyt. Hän on syntynyt juhannusyönä. Pikku Myy on kaikkein pienin Mymmelin (vanhemman) lapsista, ja hänellä on paljon sisaruksia. Pikku Myyn isosisko on myös nimeltään Mymmeli, ja hän toimii Myyn pääasiallisena kaitsijana kirjoissa Kuinkas sitten kävikään?, Vaarallinen juhannus ja Taikatalvi, Muumi-sarjakuvissa sekä televisiosarjassa Muumilaakson tarinoita. Kirjassa Muumipapan urotyöt selviää, että Nuuskamuikkunen on Myyn veli tai velipuoli, mutta muissa yhteyksissä tähän ei viitata. Pikku Myyn isää Tove Jansson ei koskaan maininnut missään, ei edes omissa muistiinpanoissaan hahmojen sukulaisuussuhteista.

Pikku Myy sanoo aina hyvin suoraan mitä ajattelee, eikä välitä siitä, mitä muut hänestä ajattelevat, vaan on rohkea ja itsenäinen, jopa itsepäinen. Myyltä on turha salata asioita, sillä hän vaistoaa erehtymättömästi, jos joku yrittää niin tehdä. Hän on myös hyvin utelias. Muumipappa mukaan Myy on rohkea ja päättäväinen. Muumipeikko mukaan Myy tekee kaikkea mitä haluaa ja onnistuu vielä tekemään sen siten, että kukaan ei vastusta sitä.

Muumilaakson tarinoita -sarjassa Muokkaa

 1. Muumilaakson kevät
 2. Taikurin hattu
 3. Rannalta löytynyt hylky
 4. Tervetuloa hattivattien saarelle
 5. Hattivattien salaisuudet
 6. Pikkuruiset vieraat
 7. Matkalaukku
 8. Taikurin taika
 9. Näkymätön lapsi
 10. Ninni saa hymynsä takaisin
 11. Niisku leijailee taivaalla
 12. Muumit ja taistelu merirosvoa vastaan
 13. Maailman viimeinen lohikäärme
 14. Tiukka naapuri
 15. Niiskuneiti potee muistinmenetystä
 16. Olioita avaruudesta
 17. Muumipappa kaipaa vaihtelua
 18. Taikasiemeniä valtamerestä
 19. Viidakon kätköissä
 20. Muumipeikko pelastaa tiikerit
 21. Nuuskamuikkunen lähtee pois
 22. Muumipeikon ja Pikku Myyn talvinen seikkailu
 23. Talven vieraita
 24. Kiirehdi, Nuuskamuikkunen
 25. Majakka
 26. Majakka syttyy
 27. Jenni-täti on miljonääri
 28. Laineilla lipuva teatteri
 29. Kadonneet lapset
 30. Jälleen yhdessä
 31. Iso jysäys
 32. Kultakala
 33. Lampun henki
 34. Leija
 35. Noita
 36. Joulu on ovella
 37. Keskitalven kokko
 38. Loitsu
 39. Jysähdyksiä yössä
 40. Salaperäistä ilotulitusta
 41. Rosvoja Muumilaaksossa
 42. Auringonpimennys
 43. Primadonna
 44. Hauska syntymäpäivälahja

ElokuvaMuokkaa

Taikatalvi Muokkaa

Taikatalvi-kirjassa pikku Myy asuu pahvilaatikossa ja laskee liukua Muumipeikon luo hopeatarjottimella. Hän on yksi kirjan päähenkilöistä. Myy itse on sanonut muun muassa olevansa niin pieni, ettei hänelle voi tapahtua mitään pahaa. Vaikka pikku Myy on vilkas ja ilkikurinen ja tekee kepposia, hän on silti hyväntahtoinen, eikä halua myöskään kenellekään muulle pahaa, paitsi ehkä Haisulille. Toisaalta erityisesti Nipsun hienoinen kiusoittelu ja naljailu on Myyn yksi lempipuuhista, sillä häntä ärsyttää usein Nipsun herkkänahkaisuus ja intohimot. Toinen pikku Myyn lempipuuha on näkinkenkien keräily. Pikku Myy pitää kovasti muumiperheestä ja viettää paljon aikaa heidän kanssaan. Muumimamma on toisinaan hänelle kuin eräänlainen äitihahmo. Myy asuukin usein Muumitalossa, toisinaan taas Mymmelin kanssa. Hän asuu ainakin televisiosarjoissa enemmän Muumitalossa kuin Mymmelin luona.

Kuvagalleria Muokkaa