FANDOM


Kirjan nimistäMuokkaa

Muumipapan urotyöt (Muminpappans bravader) on varmaankin kirjan alkuperäinen suomennos, ehkä sitä kannattaisi käyttää artikkelin otsikossa? Lisäksi on olemassa käsittääkseni vielä myöhemmin kirjoitettu Muminpappans memoarer, jossa on joitakin eroja Muminpappans bravaderiin (luin siitä vähän aikaa sitten jostain mutta en nyt saa päähäni että mistä). Englanniksi on ainakin The Exploits of Moominpappa ja Moominpappa's Memoirs. Ovatkohan englanninkieliset tekstitkin keskenään erilaisia? Entä oliko samalla tavalla erilaisia myös Muumipapan urotyöt ja Muumipapan villin nuoruus, vai menikös se niin että se myöhemmin kirjoitettu Muminpappans memoarer -versio on vielä jäänyt suomentamatta? Ehkä minun täytyy jaksaa selvittää asiaa kun ehdin. --Miccoh 1. syyskuuta 2007 kello 10.47 (UTC)

Kirjoissa tosiaan taitaa olla pieniä eroja, olen lukenut suomeksi version Muumipapan villi nuoruus ja ruotsiksi Muminpappas memoarerin, ja muun muassa kohdassa, jossa Muumipappa rakentaa ensimmäistä taloaan karattuaan lastenkodista on eroja näiden kahden version välillä, ja erot ovat sellaisia, että ne eivät johdu käännöksestä. Nyt pitää enää päättää, laitetaanko artikkelin nimi vanhan vai uuden version mukaan. Itse kallistuisin tässä tapauksessa siirtämään sivun nimelle Muumipapan urotyöt. --Minimuumi Muumiterveisin Nipsu (♫♪) 2. syyskuuta 2007 kello 12.15 (UTC)
Nyt minulla pitäisi olla suomeksi sekä Muumipapan villi nuoruus että Muumipapan urotyöt. Pääsee vertailemaan eroja! Voin yrittää joskus myös saada niistä eroista jotakin kirjoitettua wikiin. --Miccoh 18. syyskuuta 2007 kello 13.23 (UTC)
Eli noiden Villin nuoruuden ja Urotöiden suomennokset olivat oikeastaan samanlaiset paitsi nimen osalta, eli käännetty Bravaderista. Memoarer-versiota ei nähtävästi ole suomennettu, mutta on käännetty esim. englanniksi. Bravaderin ja Memoarerin tekstit eroavat, eikä Memoarerissa esimerkiksi kerrota suoraan Muikkusen ja Myyn sisarussuhdetta, joka taas Bravaderissa kerrotaan aika selkeästi. Mikä lie ollut syynä? (Tällaista uudelleenkirjoittamistahan Jansson on harrastanut esimerkiksi Pyrstötähdessä, josta on alkuperäiskielellä olemassa ainakin Kometjakten ja Kometen kommer, jotka myös ovat erilaisia keskenään. Jälkimmäinen on suomentamatta ja elokuvakin on käsittääkseni tehty enemmän sen pohjalta. Siinähän on mm. silkkiapinan tilalla kissanpentu jne.) --Miccoh 24. syyskuuta 2007 kello 21.30 (UTC)

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Ympäri Wikian verkkoa
Hae mainospaikkaa

Satunnainen wiki