FANDOM


Itse valtiaat oli suomalainen poliittinen satiirisarja, jossa esiintyivät suomalaisia poliitikoita parodioivat animaatiohahmot. Filmiteollisuus Finen tuottama sarja oli toteutettu tietokoneanimaatiotekniikkaa apuna käyttäen. Sarjan animaatiototeutuksesta vastasi animaatiostudio Anima Vitae. Alkuperäinen idea sarjan teosta tuli sen tulevalta tuottajalta Olli Haikalta. Itse valtiaiden ensimmäinen jakso lähetettiin 14. huhtikuuta 2001. Viimeinen jakso esitettiin 5. tammikuuta 2008.

KuvausMuokkaa

Itse valtiaiden pilottijakso oli seitsemän minuutin mittainen. Sen animaatiototeutuksesta vastasi animaatiostudio Anima Vitae. Pilottijakso lähetettiin 14. huhtikuuta 2001. Ääninä jaksossa olivat Mika Ala-Panula ja Jukka Puotila.

Itse valtiaiden muut jaksot olivat viidentoista minuutin mittaisia. Lisäksi tuotantokausien päätteeksi oli tehty pitkiä erikoisohjelmia: uutenavuotena 2002 Itse valtiaat – Avaruusmusikaali, toukokuussa 2003 Operation ESC, uutenavuotena 2003 Itse valtiaat – Kuningasmusikaali, jouluna 2004 Itse valtiaat – Urheilumusikaali, uutenavuotena 2005 Itse valtiaat – Agenttimusikaali ja uutenavuotena 2006 Itse valtiaat -länkkäri: Haaveratsastajat. Erikoisjaksot ovat Operation ESC:tä ja Länkkäri: Haaveratsastajia lukuun ottamatta olleet musikaaleja, joissa hahmot on laitettu laulamaan tunnettuja iskelmiä uusin poliittisin sanoin. Laulut ovat samaan aikaan julkaistu myös levyillä.

VastaanottoMuokkaa

Itse valtiaat herätti pahennusta eräissä poliittisissa piireissä. Kokoomusnuoret vaati maaliskuussa 2004 sarjaa hyllytettäväksi, koska heidän mielestään se keskittyi epätasapuolisesti kokoomuksen silloisen puheenjohtaja Ville Itälän ja yleisemminkin kokoomuksen julkisuuskuvan pahentamiseen. Itälä esitettiin sarjassa lapsellisena, täysistunnoissa nukkuvana, Turun murretta vääntävänä tomppelina[1].[2] Asia otettiin puheeksi mediassa, kun julkaistiin jakso nimeltä "ÄKS-arkisto", jonka lopussa Itälä tuomittiin "poliittiseen unohdukseen".[3] Itälä itsekin kertoi uskovansa, että ohjelma vahingoitti hänen julkisuuskuvaansa. Hänen mukaansa se luultavasti vaikutti siihen, että hän joutui eroamaan kokoomuksen puheenjohtajan paikalta.[1] Maaliskuussa 2006 keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa valitti pääkirjoituksessaan, että Itse valtiaiden ja Uutisvuodon "pääjuonteeksi on jo kauan sitten muodostunut poliittisen keskustan jauhaminen suohon" ja muita nälvitään vain näön vuoksi.lähde?

Sarja sai kuitenkin myös paljon kiitosta ja oli Suomen katsotuimpia tv-ohjelmiaselvennä. Sarja palkittiin vuonna 2002 parhaan viihdeohjelman Venla-palkinnolla. Keskustan kansanedustaja, entinen eduskunnan varapuhemies ja Itse valtiaiden loppuaikoina puolustusministerinä toiminut Seppo Kääriäinen kertoi pitävänsä häntä esittävästä hahmostalähde? ja vihreiden Osmo Soininvaara harmitteli sitä, ettei tuolloin Itse valtiaissa esiintynyt ketään vihreää poliitikkoalähde?.

Sarjassa vakituisesti esiintyneet hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarja Halonen Itse valtiaissa esiintyi monia päivänpolitiikasta tunnettuja henkilöitä. Hahmoiksi on valikoitunut eduskunnan tunnetuimpia kasvoja, jotka olivat usein puolueidensa puheenjohtajia tai ministereitä.

Pilottijakson hahmot

Tarja Halonen Paavo Lipponen Mauri Pekkarinen Esko Aho Mauno Koivisto Martti Ahtisaari Ensimmäisellä tuotantokaudella keväällä 2001 sarjan vakiohahmoihin kuuluivat:

Tarja Halonen (tasavallan presidentti) Pentti Arajärvi (Halosen puoliso) Paavo Lipponen (pääministeri ja myöhemmin eduskunnan puhemies, SDP) Erkki Tuomioja (ulkoministeri, SDP) Mauri Pekkarinen (kansanedustaja ja myöhemmin kauppa- ja teollisuusministeri, Kesk.) Seppo Kääriäinen (kansanedustaja ja myöhemmin puolustusministeri, Kesk.) Anneli Jäätteenmäki (keskustan varapuheenjohtaja ja myöhemmin puheenjohtaja/pääministeri ja europarlamentaarikko, Kesk.) Esko Aho (keskustan puheenjohtaja ja myöhemmin Sitran yliasiamies, Kesk.) Sauli Niinistö (kansanedustaja, valtiovarainministeri ja myöhemmin Euroopan investointipankin varapääjohtaja ja eduskunnan puhemies, Kok.) Ben Zyskowicz (eduskuntaryhmän puheenjohtaja, Kok.) Suvi Lindén (kulttuuriministeri ja myöhemmin kansanedustaja, Kok.) Suvi-Anne Siimes (puheenjohtaja, Vas.) presidentit Mauno Koivisto ja Martti Ahtisaari, jotka lopputekstien jälkeen istuivat puistonpenkillä presidentinlinnan edessä ja esittivät loppuvitsit. Myöhemmin sarjaan tuotiin poliittisten muutosten ja henkilönvaihdosten jälkeen uusia hahmoja:

Päivi Räsänen (kansanedustaja ja puheenjohtaja, KD; mukana 2. tuotantokaudella.) Hahmoissa korostuivat kristillisyys ja konservatiivisuus. Hahmo oli mukana vain harvoissa jaksoissa. Hahmolla oli alun perin hiusnuttura, mutta se poistettiin myöhemmin. Räsänen itse luuli hahmoa aluksi Riitta Uosukaiseksi[4]) Ville Itälä (puheenjohtaja, sisäministeri ja myöhemmin europarlamentaarikko, Kok.; 3. kaudella) Matti Vanhanen (pääministeri, Kesk.; 6. kaudella) Antti Kalliomäki (valtiovarainministeri ja myöhemmin opetusministeri, SDP; 6. kaudella) Tanja Karpela, myöh. Saarela (kulttuuriministeri, Kesk.; 7. kaudella) Jyrki Katainen (puheenjohtaja, Kok.; 8. kaudella) Anni Sinnemäki (eduskuntaryhmän puheenjohtaja, Vihr.; 9. kaudella) Eero Heinäluoma (puheenjohtaja ja valtiovarainministeri, SDP; 10. kaudella) Paavo Väyrynen (ulkomaankauppa- ja kehitysministeri, Kesk; 14. kaudella) Ilkka Kanerva (ulkoministeri, Kok; 14. kaudella) Sirkka-Liisa Anttila (maa- ja metsätalousministeri, Kesk; 14. kaudella) Kotimaisesta päivänpolitiikasta poistuneet hahmot poistettiin myös sarjan vakituisesta näyttelijäkaartista, mutta he eivät tällöin tyystin hävinneet sarjasta vaan tekivät siinä satunnaisia vierailuja ja sivurooleja. Näihin kuuluivat mm. Anneli Jäätteenmäki, Esko Aho ja Ville Itälä.

Kevään 2007 13. tuotantokaudella muutettiin ohjelmaa ja muutamia hahmoja. Esimerkiksi Tanja Saarelan ja Päivi Räsäsen hiukset muutettiin vastaamaan sen hetkistä tilannetta ja Suvi-Anne Siimeksen punainen jakku vaihdettiin tumman liikemiesmäiseen liituraitapukuun. Myös ohjelman tunnus muutettiin. Esimerkiksi Mauno Koiviston ja Martti Ahtisaaren loppuvitsi tulee samaan aikaan lopputekstien kanssa. Joskus presidenttien vitsin tilalla saattoi olla jotakin muuta.

Sarjan hahmoihin kuului myös fiktiivisiä tavallisia ihmisiä, joiden avulla joskus kuvattiin yhteiskunnallisia asioita esimerkiksi näyttämällä heidän keskustelevan poliitikkojen kanssa yhteiskunnallisista asioista. Näistä yleisimmin esiintyvä oli tuulipukuun pukeutunut, punanenäinen keski-ikäinen mies. Yksi oli Nanna, nuorehko blondinainen, josta yritettiin kerran tehdä poliitikkoa. Näihin hahmoihin kuuluivat myös nuorehko mies, keski-ikäisiä miehiä ja naisia sekä ainakin viisi lasta.

Muita sarjassa vierailleita henkilöitä ovat olleet Ison-Britannian pääministeri Tony Blair ja Venäjän presidentti Vladimir Putin, Hannu Karpo, Pertti Salovaara, Pentti Linkola, Timo Soini, Jope Ruonansuu, Hannu Lehtilä, Riitta Väisänen, Tarja Cronberg (hahmona puhuva peruna), Kari Rajamäki, Gerhard Schröder ja Jacques Chirac, Tony Halme, Juhani Tamminen, Sakari Pietilä, Jan-Erik Enestam, Pekko Aikamiespoika, Konstaapeli Reinikainen, Pekka Sauri, George W. Bush, Juha Mieto, Urho Kekkonen, Leonid Brežnev, Tarja Filatov, Keijo Rosberg, Jukka Virtanen, Mikko Alatalo, Jorma Uotinen, Seppo Kanerva, Jaakko Laakso, Esko-Juhani Tennilä, Marco Bjurström, Antti Tuisku, Miapetra Kumpula ja Mari Kiviniemi. Suurin osa näistä hahmoista esiintyi ainoastaan takaapäin tai niin, etteivät kasvot näkyneet, sillä tuottajilla ei useinkaan ollut varaa panostaa varsinaisen hahmon luomiseen. Loppuaikoina ohjelmassa esiintyivät myös Riitta Uosukaisen puhuva taulu ja Paasikiven puhuva äksy patsas.

Vakiorepliikit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Osalla Itse valtiaiden hahmoista oli vakiorepliikkejä tai sanontoja, joita ne lausuivat hyvin usein. Näitä olivat Ben Zyskowiczin hey come on, Sauli Niinistön jep jep, Paavo Lipposen voi sitä/tätä [jonkin asian] määrää (esim. jaksossa YKsta päivää syksyllä 2002: Voi sitä Keskustan nuoleskelun ja sitä Ahon mielistelyn määrää ja vähän myöhemmin samassa jaksossa voi tätä ristivedon määrää), Matti Vanhasen surkeatahan tämä on ja voi voi, Seppo Kääriäisen perskuta tai perskutarallaa, Mauri Pekkarisen on perin x:ää (esim. on perin selvää, on perin oudoksuttavaa), Esko Ahon mitä minuun tulee, Martti Ahtisaaren peijoona soikoon sekä Eero Heinäluoman naturamenttoo. Sarjan varhaisemmilla tuotantokausilla keskustalaiset poliitikot käyttivät usein ”salaista Keskusta-tervehdystä”, jonka yhteydessä kuultiin muun muassa erilaisten kotieläinten ääniä.

Tekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Äänet: Mika Ala-Panula, Heikki Hilander, Erja Manto, Jukka Puotila, Paul Westlake, Mari Perankoski Suunnittelu: Sami Hantula, Tomi Tuikkala, Risto Karhula, Osku Pajamäki, Riina Hyytiä, Olli Haikka Script editorit: Aleksi Bardy, Leo Viirret, Atte Järvinen, Tomi Tuikkala, Olli Haikka, Riina Hyytiä, Miira Karhula Käsikirjoitukset: Juha Jokela, Atte Järvinen, Leo Viirret, Jussi Parviainen, Sami Hantula, Kaisa Pylkkänen, Jukka Jalkanen, Miira Karhula, Tomi Tuikkala, Risto Karhula, Jari Peltola, Taavi Vartia, Pete Paavolainen, Aarno Laitinen, Mari Perankoski, Osku Valve, Joona Tena Taustatoimittajat: Pentti Järvinenlähde?, Sari Virtanen, Osku Pajamäki, Pekka Ervasti Avustava käsikirjoittaja: Jari Peltola Käsikirjoitusharjoittelija: Heli Lekka Animaatio: Antti Haikala, Laura Neuvonen, Teemu Auersalo, Jani Kuronen, Olli Rajala, Sini Lindberg, Petri Pystynen, Luca Bruno, Patrik Markén (Pat Mark), Heli Laine, Kustaa Vuori, Antti Ripatti, Jussi Castellanos, Pauli Laasonen, Meruan Salim, Aki Martikainen, Jyrki Kanto, Jussi Dittmer, Ville Korpela, Teemu Kutvonen, Jari Vaara, Kim Helminen Animaatio-assistentit: Sini Lindberg, Peke Huuhtanen, Jari Pakarinen, Hannu Tuomainen Character setup: Antti Haikala Hahmosuunnittelu: Laura Neuvonen Kuvaus: Juha Jokela, Jan Erola AD: Olli Rajala Graafikko: Petri Pystynen TD: Jani Kuronen Tuotanto TD: Sini Lindberg, Aki Rissanen, Tommi Tissari TD-assistentti: Pekka Kabongo 3D tuotantopäällikkö: Sini Lindberg Tekninen tuottaja: Antti Pennanen Ohjelmointi: Simo Savolainen Leikkaus: Tommi Ojala Dialogin äänitys: Tuomas Klaavo, Santtu Sierilä, Micke Nyström, Joonas Jyrälä Musiikin äänitys: Micke Nyström, Janne Viksten, Kari Hella Äänitys: Micke Nyström, Oskari Martimo Äänisuunnittelu: Janne Jankeri, Heikki Kossi, Juha Hakanen, Salla Hämäläinen Ääniassistentit: Ville Jankeri, Mika Niinimaa, Salla Hämäläinen, Elina Vanhanen, Juha Hakanen, Jussi Rantala Foley artist: Heikki Kossi, Kimmo Vänttinen, Tuomas Skopa (179), Karri Niinivaara Musiikki: Tauri Oksala Muusikot: Jussi Syren, Juha-Pekka Putkonen, Kari Hella, Kukka Lehto, Janne Haavisto, Harri Taittonen, Tom Nyman, Tauri Oksala Tuotantoassistentit: Riikka Heino, Ina Markkula-Farhat, Juuli Niemi, Olga Tuomela, Aurelia Petersen Tuotantopäällikkö: Leena Mäenpää-Bentley Laulut: Jyrki Levä, Wasel Arar, Tauri Oksala Linjatuottaja: Leena Mäenpää-Bentley Ohjaajat: Riina Hyytiä, Atte Järvinen (63), Juha Kukkonen, Risto Jokela, Olli Haikka, Antti Haikala, Luca Bruno Vastaavat tuottajat: Olli Haikka, Riina Hyytiä Tilaaja: YLE TV1 Tuotanto: Oy Filmiteollisuus Fine Ab Lauluja Itse valtiaat TV-sarjan jaksoista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Jakso Jaksossa soiva laulu 64. Julkkisehdokkaat "Oi Seppo, Seppo!" 65. Puolueet kuriin "Itälän ämmän poikkii" 66. YKsta päivää "Jätä rauhaan mun siili!" 67. Erkkiä masennetaan "Pahat pojat" 68. Benin talli "Vaikka nimi ois Tsyskovitsi" 69. Marginaalit haltuun "Sauli 0,5-vallaton" 75. Supersankareita "Vaikka nimi ois Tsyskovitsi (Repriisi)" 100. 200 apinaa "200 apinaa (12 apinaa)" 167. Kova vai pehmeä Sauli? "Zyssen StasiKGBCIA" 168. Demarihengen joululahja "Tanjan muodonmuutos (Polvistukaa)" 169. Uusi tuleminen "Pohjois-Savon politiikkaa (Elämää ja erotiikkaa)" 170. Hyvinvoinnin lähteillä "Ikuinen hippi (Psykedeliaa)" 171. Viimeinen sanasota "Mäntyniemen vangit" 222. Puppusanageneraattori Blondie: "Call Me" 224. Pyydä anteeks! Tehosekoitin: "Kaikki nuoret tyypit" 225. On totuuden aika Harmony Sisters: "Kodin kynttilät" Muuta tuotantoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Itse valtiailta on ilmestynyt televisiosarjan lisäksi:

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Keisarin salaisuus (2006) TV-elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Avaruusmusikaali (2002) Kuningasmusikaali (2003) Urheilumusikaali (2004) Agenttimusikaali (2005) Länkkäri: Haaveratsastajat (2006) Dokumentti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Näin tehdään Itse Valtiaat (2003) Pilottijakso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Itse valtiaat pilotti – Demo: Eskon lähtö (2001) Extra-jakso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Matkustusturvallisuus (2008) oli neljän minuutin mittainen. Sen animaatiototeutuksesta vastasi Anima Vitae. Ääninä jaksossa ovat Mika Ala-Panula, Heikki Hilander ja Erja Manto. Jaksossa esiintyivät Paavo Väyrynen ja Ilkka Kanerva. CD-levyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Menneisyyden vangit (2002) 200 apinaa – Paavo kuninkaaksi (2003) Luuserien olympialaiset (2004) Kun mikään ei riitä (2005) CD-singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Jätä rauhaan mun siili!/Pahat pojat (2002) 200 apinaa (2003) DVD-levyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Itse valtiaat 1: Avaruusmusikaali + Montreux'n Kultaisen Ruusun 2003 kilpailuohjelma Operation ESC (2003) Itse valtiaat 2: 6. tuotantokausi / syksy 2003 + Näin tehdään Itse valtiaat -dokumentti (2004) Itse valtiaat 3: Kuningasmusikaali + 7. tuotantokausi / kevät 2004 (2004) Itse valtiaat 4: Urheilumusikaali + 8. tuotantokausi / syksy 2004 (2005) Itse valtiaat 5: Agenttimusikaali + 13 Toiveuusinta -äänestyksen voittajajaksoa (2006) Itse valtiaat -boksi: Sisältää kolmen ensimmäisen Itse valtiaat -DVD:n materiaalit + Kaksi presidenttiä-sarjakuvan (2004) Itse valtiaat - Arkistojen aarteita 1: Kevät 2001 - syksy 2001 tuotantokauden 17 jaksoa (2005) Itse valtiaat - Arkistojen aarteita 2: Syksy 2001 tuotantokauden 16 jaksoa (2005) Itse valtiaat - Arkistojen aarteita 3: Kevät 2002 tuotantokauden 17 jaksoa (2005) Sarjakuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Kolme Itse valtiaat -sarjakuva-albumia (2002–03) Kuningassatu -juhlakirja (2004) Kaksi presidenttiä -minisarjakuva Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Vappunaamarit Tarja Halosen, Erkki Tuomiojan, Paavo Lipposen, Anneli Jäätteenmäen, Ben Zyskowiczin ja Sauli Niinistön hahmoista (2003) Itse valtiaat -seinäkalenteri (2005) Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Ympäri Wikian verkkoa
Hae mainospaikkaa

Satunnainen wiki